V gréckom parlament začína rozprava o krízovej legislatíve

22.02.2012 Celý región

Atény 22. februára (TASR) - Finančný výbor gréckeho parlamentu dnes rokoval o návrhu krízovej legislatívy, ktorá má krajine pomôcť vyhnúť sa bankrotu. Výsledky zasadnutia zatiaľ nie sú známe, popoludní sa však začína schôdza parlamentu, na ktorej by mal výbor poslancov informovať, na čom sa dohodol. Očakáva sa, že parlament bude o krízovej legislatíve hlasovať vo štvrtok (23. 2.)

Premiér Lukas Papadimos pred predložením legislatívy zákonodarcov upozornil, že Grécko musí dokončiť tzv. swapovú operáciu, ktorá je súčasťou dohody o druhom úvere od Európskej únie (EÚ) a Medzinárodného menového fondu (MMF), najneskôr do 10. marca.

Ministri financií eurozóny v utorok (21. 2.) ráno schválili druhý záchranný úver pre Grécko v hodnote 130 miliárd eur. Parlament v Aténach ale musel odsúhlasiť návrh tvrdých úsporných opatrení a reforiem. Podmienkou úveru je aj dohoda so súkromnými investormi, ktorí majú vymeniť grécke dlhopisy vo svojom portfóliu za nové so splatnosťou o 30 rokov a odpísať pritom 107 miliárd eur z hodnoty gréckeho dlhu.

Kabinet v snahe zabezpečiť výmenu dlhopisov predložil do parlamentu návrh zákona o tzv. kolektívnom postupe, ktorý v prípade potreby prinúti investorov, aby sa zapojili do záchrany Grécka.

Celú operáciu je ale potrebné dokončiť do 10. marca, aby Grécko získalo peniaze od EÚ a MMF a mohlo 20. marca splatiť dlhopisy v hodnote 14,5 miliardy eur.

Grécky parlament by mal vládny návrh krízovej legislatívy bez problémov schváliť, keďže koalícia strán, ktoré podporujú úradnícku vládu Lucasa Papadimosa, má v 300-člennom zákonodarnom zbore pohodlnú väčšinu 199 poslancov.

Informovali o tom agentúry Reuters, AP a DPA.
 

Vyberte región